La ora actuală, Uniunea Europeană şi Parlamentul European dezvoltă aşa-numitul Architectural Referance Framework, care va elabora ghidurile de implementare pentru European Digital Identity Framework. Parlamentul European lucrează, de asemenea, la directiva Network and Information Security (NIS2), care va avea impact direct asupra viitorului securităţii identităţii şi al cerinţelor de conformitate.
Deocamdată, în ciuda rolului critic, securitatea identităţii pentru indivizi şi organizaţii tinde mai degrabă să lipsească.
Atacurile ransomware au rămas constant o ameninţare de top în ciuda investiţiilor în soluţii de detecţie şi remediere. Ele sunt adesea precedate de furturi de credenţiale, care permit infractorilor să atace din lateral active critice pentru criptarea datelor unei organizaţii.
Altfel spus, una din cele mai mari ameninţări cibernetice de la ora actuală este cea a atacurilor asupra identităţii. Prin urmare, prin întărirea protejării identităţii prin folosirea tehnologiilor rezistente la phishing şi a autentificării multi-factor se poate combate eficient această ameninţare.
Pe măsură ce ameninţările cibernetice continuă să evolueze, devine tot mai importantă recunoaşterea roului critic al identităţii. Folosirea de tehnici avansate de protecţie prin intermediul inteligenţei artificiale şi a politicilor care furnizează tehnici alternative de securizare reduce riscul, după cum software de detectare a ameninţărilor mobile permite conformitatea cu cerinţele NIS2.
Vestea bună e că investiţiile în soluţii de securizare a identităţii ajută organizaţiile să menţină conformitatea, să ofere experienţe bune, să reducă costurile de tip help desk şi să automatizeze autentificarea. Identitatea deserveşte diverse roluri în organizaţie, motiv pentru care liderii ar trebui să o prioritizeze. Iar ca strategie de minimizare riscuri, ea justifică din plin investiţiile.