WannaCry a grăbit unele proiecte, dar firmele încă nu conştientizează pe deplin riscurile unui atac

Soluţiile de securitate IT trebuie să devină o prioritate pentru orice tip de instituţie şi companie, atât publice, cât şi private şi indiferent în ce industrie activează în condiţiile în care numărul de atacuri cibernetice este în continuă creştere, iar numărul de echipamente care se conectează la internet este tot mai mare, pe măsura ce tehnologia IoT devine tot mai accesibilă.

„Să credem că suntem protejaţi, este o minciună. Atacul global WannaCry din data de 12 mai ne-a arătat că suntem de fapt foarte nepregătiţi, că suntem foarte expuşi. Organizaţiile merg mai cu seamă reactiv decât proactiv. Presiunile pe care le au managerii sunt în general pe creşterea profitului. În cazul securităţii, nimeni nu conştientizează că s-ar putea să nu mai ai nimic, nici profit nici companie după un atac. Anul acesta sunt mai mulţi bani în zona de securitate. Este o schimbare lăudabilă. Avem nevoie de o lege a securităţii cibernetice la nivel naţional, dar să existe şi între state nişte acorduri. Dacă nu ai sisteme care să detecteze la timp faptul că reţeaua ta a fost spartă, nu vei putea face faţă niciunui fel de atac. În acest moment antivirusurile şi firewall-urile sunt foarte bune, dar insuficiente“, a precizat Mihai Scemtovici, general manager al SolvIT Networks, în cadrul conferinţei ZF Mobilio 2017.

,, Un atac cibernetic îţi poate pune la pământ afacerea. Discrepanţa între un atac fizic şi unul cibernetic este uriaşă. Atacul a schimbat viziunea în ceea ce priveşte paradigma securităţii. Companiile au conştientizat faptul că atacurile cibernetice pot fi de mare amploare. Dacă ne uităm la numere, 230.000 de computere în zeci de ţări au fost afectate cu ultimul atac, este de o amploare care nu s-a mai văzut”, a continuat Mihai Scemtovici.

,,Am fost prea mult blocaţi în genul de achiziţie al unor sisteme de lacăte. În continuare se cumpără sisteme de supraveghere video, se fac contracte cu firme de securitate, se cumpără uşi blindate, dar pericolul nu este acolo. În cazul unui atac cibernetic, îţi poate pune la pământ afacerea. Discrepanţa între un atac fizic şi unul cibernetic este uriaşă”, a concluzionat el.

Citiți mai mult în Ziarul Financiar.

 

Posted in: