Ce este Managementul configurației?

Managementul configurației oferă informații despre softwareul și hardwareul utilizate de companie. Orice modificări vor fi cunoscute și urmărite – mai exact, este un inventar actualizat.

Managementul configurației acoperă, în general, câteva zone. De multe ori, testarea și dezvoltarea de software, dar poate fi și codul-infrastructură.
Industria software-ului a împrumutat ideea managementului configurației de la instituții precum armata. Gestionarea configurației a fost, în mod normal, o sarcină pentru un administrator de sistem. Însă, industria IT s-a schimbat complet. Aceste modificări au venit ca urmare a popularității DevOps, a noilor instrumente de automatizare și a cloud computing.

Ce oferă managementul configurației

Înainte de a explora diferite instrumente pentru gestionarea configurației, trebuie cunoscut rezultatul.

1. Recuperare în caz de dezastru

În caz de dezastru, activele sunt ușor de recuperat. Managementul configurației este util și în procesul de introducere de nou cod, deoarece softwareul poate fi adus la starea de dinaintea modificării.

2. Funcționare și fiabilitate

Fiabilitatea arată cât timp funcționarea este fără probleme. Dacă sunt perioade de nefuncționare, fiecare secundă poate costa organizația foarte mult.
De obicei, nefuncționare intervine după implementările nepotrivite. Acest lucru poate fi cauzat de diferențele în rularea serviciilor de producție pentru testare. Dacă configurația unei organizații este gestionată corespunzător, mediile de testare pot imita producția. Prin urmare, sunt șanse reduse pentru o surpriză neplăcută.

3. Scalare ușoară

Aplicația are nevoie de mai multe resurse pentru rulare. Managementul configurației ajută la alocarea acestor resurse necesare, de obicei cu un clic sau un script. Acestea sunt câteva dintre avantajele managementului configurației, dar mai sunt și altele – colaborare rapidă și bună între echipe, integrarea de noi membri ai echipei și ciclul de viață extins al activelor sau produselor software.

Pentru dezvoltarea unei caracteristici a unui software, sunt instalate diferite părți și este implementat un cod. Dacă lucrurile nu merg bine, trebuie „făcut curat” și revenit la starea inițială.

Însă, când termenul limită stresează, acești pași sunt neglijați, iar dacă de proiect se ocupă un nou dezvoltator, el va avea nevoie de timp pentru a descoperi problema. Această situație este eliminată de managementul configurației.  Niciun profesionist IT nu vrea probleme din instalărilor fără trasabilitate sau documentare. Mai degrabă, e nevoie de răspunsuri la întrebările:

• Ce servicii rulează?
• Care este starea lor?
• Cum au ajuns în această stare?
• Care a fost scopul modificărilor?

Managementul configurației le oferă o imagine clară a soluției.

Într-un proiect, scopul său este detectarea, urmărirea și protejarea împotriva modificărilor neautorizate. Managementul configurației oferă control specific asupra activelor proiectului, ceea ce permite managerilor să:

• Păstreze o înregistrare actualizată cu informațiile respective.
• Obțină informații despre produsele utilizate și starea lor, relațiile dintre ele.
• Verifice înregistrările pentru a se asigura că produsele sunt autorizate.
• Controleze modificările produselor, asigurându-se că sunt făcute doar cu acordul autorităților respective

În concluzie, managementul configurației este un instrument esențial pentru gestionarea sistemelor software complexe. Lipsa sa poate cauza probleme la timpul de funcționare, fiabilitate și scalarea unui sistem. În prezent, multe instrumente de dezvoltare software au caracteristici de gestionare a configurației încorporate.

Soluțiile Vicarius care identifică vulnerabilitățile software-ului sunt distribuie în România de compania SolvIT Networks.