Când preţul acţiunilor este legat de inteligenţa artificială

Analiştii firmei de brokeraj UBS au remarcat recent o legătură puternică între cursul acţiunilor Broadcom, unul dintre cei mai importanţi jucători IT, şi eforturile de dezvoltare a soluţiilor şi produselor de inteligenţă artificială. Investiţiile în AI au adus peste 350 miliarde USD la valoarea de piaţă Broadcom anul trecut, iar săptămâna trecută cursul a atins un maxim istoric de 1295, 97 USD per acţiune.

Iar analiştii încep să vadă tot mai multe câştiguri potenţiale pentru firma de tehnologie din Palo Alto, California, firmă care este legată de multă vreme de succesul celui mai mare client al său, Apple.

Construirea de modele AI mari necesită o serie de reţele, conectate prin noduri, care determină viteza cu care colectarea de informaţii dintr-o reţea este trecută la următoarea reţea.

Broadcom

Oferta Broadcom de circuite integrate specializate, cunoscute drept cip-uri ASIC, ajută aceste reţele multiple să comunice unele cu altele, să depăşească congestiile de trafic şi, în ultimă instanţă, să accelereze viteza şi fiabilitatea de procesare a informaţiilor.

Divizia de semiconductoare Broadcom a înregistrat, de altfel, o creştere de 9% anul trecut, până la o valoare de 28,2 miliarde USD. Una din firmele concurente, AMD, a efectuat un studiu în urma căruia a rezultat că piaţa acestor acceleratoare AI ar putea ajunge la 400 miliarde USD în următorii patru ani.

Broadcom dispune însă doar de un grup mic de clienţi majori, iar dependenţa firmei de Apple pentru circa 13% din vânzările totale, ca şi pentru aproape un sfert din veniturile din semiconductoare, constituie un motiv de îngrijorare.

La fel se petrece în cazul relaţiei cu Google, care actualmente caută să recâştige o parte din impulsul AI pierdut în favoarea Microsoft anul trecut. Proiectul Alphabet de la Google va duce la accelerarea producţiei de unităţi de procesare Tensor folosite la accelerarea fluxurilor machine-learning în cadrul ofertei cloud a gigantului.

Broadcom este unul dintre cei mai mari furnizori de software de management IT la nivel mondial, iar soluțiile sale sunt distribuite în România de compania SolvIT Networks.

Posted in: