Beneficiile sistemelor fără parolă şi fără chei de acces

Într-o recentă postare pe propriul site, compania RSA a detaliat modalitățile prin care sistemele fără parolă și cheile de acces sporesc securitatea, promovează eficiența operațională generală și îmbunătățesc satisfacția utilizatorilor.

Astfel,  soluțiile fără parolă scad semnificativ efortul mental necesar pentru a reține și gestiona mai multe parole complexe, sporind productivitatea și permițând utilizatorilor să se concentreze mai mult pe activitățile lor principale decât pe protocoalele de securitate.

Prin folosirea metodelor criptografice, soluțiile fără parolă precum cheile de acces FIDO oferă o apărare mai puternică împotriva phishingului și a altor amenințări cibernetice, oferind un mediu mai sigur decât sistemele tradiționale bazate pe parole. Similar, autentificarea fără parolă simplifică procesul de conectare, oferind o experiență de utilizator simplă și intuitivă, care elimină frecarea asociată de obicei cu sistemele de parole.

Trecerea la sisteme fără parolă reduce volumul apelurilor la biroul de asistență pentru resetarea parolei, reducând costurile operaționale și eliberând resurse IT pentru a se concentra pe sarcini mai strategice.

Cheile de acces în special pot oferi organizațiilor o flexibilitate mai mare pentru a acoperi diferite grupuri de utilizatori (și a aborda diferite profiluri de risc). Diferite chei de acces — inclusiv dispozitivele sincronizate, legate de dispozitiv și de aplicații pot fi implementate în funcție de nevoile de securitate ale unor scenarii specifice de utilizator din cadrul unei organizații, asigurându-se că măsurile de securitate sunt aliniate în mod corespunzător cu sensibilitatea datelor accesate.

Abordarea strategică a RSA pentru soluțiile fără parolă urmărește, de asemenea, să îmbunătățească experiența utilizatorului și să întărească securitatea simultan. Astfel, cheile de acces sincronizate sunt concepute pentru confortul utilizatorului. Acestea permit sincronizarea cheilor de acces pe mai multe dispozitive prin intermediul serviciilor cloud. Această opțiune este ideală pentru utilizatorii care au nevoie de acces fără probleme pe mai multe platforme, dar prezintă anumite riscuri dacă contul cloud este compromis.

Cheile de acces la nivel de aplicație oferă securitate sporită prin legarea cheilor de acces la anumite aplicații. Această restricție asigură că cheile de acces nu pot fi transferate sau utilizate greșit în afara mediului destinat, făcându-le potrivite pentru protejarea aplicațiilor mai sensibile sau critice. Această abordare permite o adaptare dinamică a măsurilor de securitate, oferind protecție avansată acolo unde este necesar, menținând în același timp confortul și eficiența utilizatorului în altă parte.

Prin astfel de inovații, RSA nu numai că promovează eliminarea parolelor, ci și promovează o cultură de securitate care este atât adaptativă, cât și intuitivă, asigurând că mecanismele de securitate îmbunătățesc mai degrabă decât inhibă operațiunile de afaceri.

Prin participarea activă la Alianța FIDO, RSA este în fruntea dezvoltării standardelor care sporesc securitatea și capacitatea de utilizare a tehnologiilor fără parolă. Privind în viitor, RSA se angajează să încorporeze tehnologii avansate precum AI și învățarea automată pentru a perfecționa adaptabilitatea și eficacitatea acestor metode de autentificare. Susținând o mișcare dincolo de parole, RSA nu doar reacționează la peisajul actual de securitate, ci modelează în mod activ viitorul protecției identității digitale.

Abordarea RSA prioritizează atât securitatea, cât și utilizarea, deschizând calea către un viitor în care securitatea este atât un facilitator, cât și un participant fără probleme la experiența digitală.

Soluțiile de securitate IT, risc si conformitate  RSA sunt distribuite în România de compania SolvIT Networks,

Posted in: